Ga naar inhoud

Stuur een e-mail om te boeken of meer informatie te ontvangen.

Opstappen tijdens zeilactiviteiten
Je bent van harte welkom aan boord op de avond voor vertrek.
Tijdens de weekeindtochten vanaf 20:00 uur of de waddentochten vanaf 18:00 uur.
We verwachten je, tenzij anders vermeld of in overleg, uiterlijk om 10:00 op de ochtend van vertrek aan boord.
Zie de informatie over onze tarieven.

In de pers

Artikel in de Volkskrant dd 15aug2020 over vriendschap

Wat een verrassing toen we de krant opensloegen. In de bijlage: Vriendschapsgenoten over de vriendschap: ‘Van visite komt altijd gedonder’

De schipper zat wel een beetje op hete kolen, want die prachtige foto was wel een van 100 die de fotograaf heeft gemaakt. Terwijl het tij langzaam zakt en ze nog wel stroom mee wilden uitvaren uit Harlingen waar her interview was. Oordeel zelf.

de Volkskrant bijlage 15aug2020

Strontrace 2018

Strontrace 2018

Voorbereidingen:

  • Vader/zoon/dochter team samenstellen: 2018 Peter (schipper) en Wouter, Rob en Eef, Bernard, Coby. Dit zijn opgeteld slechts 4 bemanningsleden want boven de 60jaar tel je 1/2 en nieuwelingen ook.
  • Vergadering: wie doet wat?
  • Aangepaste regelement bestuderen
  • Vele malen weerbericht checken voor het start schot (daarna alleen marifoon uitluisteren toegestaan)
  • Schip naar havenkom Workum verleggen voor laatste klusjes aan boord ( nieuwe naamborden, energierijke snacks inslaan, etc)
  • Zenuwen in bedwang houden voor het startschot op maandag om 13:00 u.
  • En dan oprotten (volgens Reid de Jong)

Friese Strontweek op lijst Immaterieel Erfgoed Nederland

Vriendschap supporters posten dit jaar berichtjes en foto's op de signal Vriendschap app. De thuisblijvers zaten weer aan de track and trace gekluisterd. Op het IJselmeer rond 14:18u  gebeurd er iets opmerkelijks op het beeldscherm. Vriendschap vaart een rondje. Eefke, Coby en Peter staan de journalist van NH nieuws te woord in de kolksluis van Spaarndam en verklappen dat er het MOB|VOB=vrouw overboord manoeuvre was geweest. Ruzie met de fokkeloet. Gelukkig waren ze binnen een paar minuten gekeerd om "Cora" bij het roefje weer aan boord te heisen. De water temperatuur was slechts 13.9 graden! ( volgens een supporter die het even had opgezocht). In Lelystad was er plots geen voortgang. Een tweede man overboord. Dit keer gepland. De schoot van de halfwinder was na de val van Coby in de schroef gekomen. Met z'n life suit aan heeft Bernard het los gesneden terwijl ze in de wind lagen.

De aankomst in Warmond was live te volgen op de webcam van het theehuisje ( click op het rode vierkantje op de track and trace). Een warm onthaal wachtte ze op. Maar ook toen het donker werd en de vermoeidheid extra voelbaar fietste iemand met ze mee van Nieuwe Wetering naar  Amsterdam waar Wouter en Eef dansend tussen de krap geparkeerde auto's aan het jagen waren. Na een korte nacht rust zijn ze met afnemende wind bij daglicht verder gegaan naar Workum. Vol gereefd. Mooie finishtijd  van 15:21u en een top prestatie! Ook hier een warm onthaal incl Sauna.

Hey alle supporters van onze Vriendschap. Dank voor alle steun en meeleven in de app en langs de waterkant. We hebben genoten van de  strontrace zelf, maar ook van de alle support die we hebben gehoord gezien en gevoeld. Het was weer een onvergetelijke belevenis. Nogmaals dank en zeker ook namens een geweldige bemensing. Peter.

Aletha

Strontrace
klussen
Strontrace
nat pak
Strontrace
co-schipper
Strontrace
touw fokkeloet losgesneden van roer
Strontrace
reglementen bestuderen
Strontrace
kade amsterdam
Strontrace
terug naar Workum

Oerol 2018 de nooduitgang

Oerol 2018 de nooduitgang

Oerol blijft een favoriete bestemming maar soms worden alle indrukken je teveel. Na een heftige voorstelling zoals van Via Berlin kun je natuurlijk een strandwandeling maken of je even terugtrekken in een duinpannetje met een appeltje. Maar volgens het Oerol dagkrant van 16jun2018 zijn er ook 4 nooduitgangen om aan de mensen massa te ontkomen. Laten wij nu met 3 bootjes incl Vriendschap bij de nooduitgang in de kwelder van Striep liggen, heerlijk rustig. Fietsje op de dijk en waden naar het schip bij hoog water.

Oerol 2018 de nooduitgang

Donderdag avond hebben Bernard en Martijn het schip gezeild tot vlak voor de kust van Terschelling om 02:00 ; mooi windje en tot vlak voor de kust drooggevallen om bij daglicht verder te zeilen naar de ankerplek voor komende week. De laatste huurfiets bij de Groot in Midsland is de fiets van zijn overleden oma en er komt er ook nog een van hemzelf uit een schuurtje tevoorschijn. Wij zijn er blij mee 😉

De sense of plees knipkaart weer thuis vergeten, maar dat mag de pret op Westerkeyn niet drukken. In de rij liggen voor de dagkaartjes; Ochtendshow met Nhung en Emilio waar je inspiratie opdoet; fietssleuteltje niet vergeten; zeemeeuw die je kaasplankje leegrooft. Het is weer goed toeven op het eiland. Ieder gaat zijns weegs. Els, Marianne, Barbara, Anneke en Aletha komen en gaan met de veerdienst. Af en toe kom je een bekende of een artist die je bewondert tegen. Nog even met je pootjes door het warme zeewater waden en dan weer opgeladen met nieuwe ideeën naar het vasteland.

Aletha

Oerol 2018 de nooduitgang

Voorbereiding strontrace - interview Omrop Fryslân

Voorbereiding strontrace - interview Omrop Fryslân

Tijdens de voorbereiding voor de strontrace bij de sluis in Workum wordt de bemanning door Omrop Fryslân geïnterviewd.

De Strontrace in Workum is traditioneel in de herfstvakantie. De meeste deelnemende schepen legden zondag al aan in de haven van Workum. Maandag moeten de schepen van Workum naar Warmond in Noord-Holland zeilen en daarna zo snel mogelijk weer terug. Natuurlijk telt de winst, maar voor de meeste deelnemers is meedoen belangrijker.
De vloot bestaat vooral uit skûtsjes en tsjalken en voor de wedstrijd mogen ze geen motor gebruiken. De wedstrijd wordt al sinds 1974 gehouden. Workumer Reid de Jong heeft het ooit bedacht.

http://www.omropfryslan.nl/nieuws/workum-ligt-vol-schepen-voor-strontrace

Turfrace: Vriendschap genoemd in de pers

Turfrace: Vriendschap genoemd in de pers

Men schrijft nu al over onze deelname in het lokale sufferdje duin en bollenstreek: klik hier

"De deelnemende zeilschepen zijn Westlanders en Kagenaars, maar dit jaar zal er ook een skûtsje en een praam aan de start verschijnen. Een skûtsje is een relatief zware schip dat moeilijk te jagen is, maar daar staat tegenover dat ze een langere mast hebben en dus meer wind vangen. Desondanks blijft de Turfrace een zware wedstrijd dat het uiterste vraagt van zeemanschap, kracht en teamgeest."

Dat skutsje is de Vriendschap... we zullen zien komend lang weekend!

Vivienne

13 Jun 2013 Voorpagina de Vliezier

13 Jun 2013 Voorpagina de Vliezier

Reactie van Vivienne op 5 juli 2013 om 23:46 uur

Helemaal in stijl; Eerst stoer bomen op ‘t wad… en dan op bijzonder mooie plekken droogvallen.
Zie voor meer foto’s… waarop ook de schipper???
http://www.flickr.com/photos/dirk_bruin_vlieland/9018207628/
Groet, Vivienne

LC 11 Juni 2013 Vlieland - de waard - skûtsje Vriendschap op dam

LC 11 Juni 2013 Vlieland - de waard - skûtsje Vriendschap op dam

Het skûtsje Vriendschap liep al bomende (met een stok voortduwend) tegen een van de kribben die op het wad langs de glooiing van Vlieland liggen. Het gebeurde met vallend water, ongeveer een uur na hoogwater. Vanwege de eb lukte het de bemanning niet meer vrij te komen van de krib en kwam zo boven op het dammetje droog te vallen.De bemanning heeft een anker uitgebracht en hoopt vanavond weer op eigen kracht los te komen.

De KNRM Vlieland heeft zich stand-by gemeld en zal zo nodig assistentie verlenen.

LC 11 Juni 2013 Vlieland - de waard - skûtsje Vriendschap op dam

LC 11 Juni 2013 Vlieland - de waard - skûtsje Vriendschap op dam

In de UIT!

In de UIT!

Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan mij en ons skûtsje in de UIT! van maart. De UIT! is het blad van de Naturisten Federatie Nederland. Ik vind het echt heel leuk. Ik zal in ieder geval een exemplaar aan boord leggen!

Hoog en droog 2005

Hoog en droog 2005

In 2005 heeft Bernard het schip iets te hoog bij Schiermonnikoog gelegd. Dat heeft de landelijke media gehaald!

Het kostte best wat moeite om weer los te komen, maar dat heeft Antonin geregeld!

Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005 Hoog en droog 2005