Ga naar inhoud

Stuur een e-mail om te boeken of meer informatie te ontvangen.

Opstappen tijdens zeilactiviteiten
Je bent van harte welkom aan boord op de avond voor vertrek.
Tijdens de weekeindtochten vanaf 20:00 uur of de waddentochten vanaf 18:00 uur.
We verwachten je, tenzij anders vermeld of in overleg, uiterlijk om 10:00 op de ochtend van vertrek aan boord.
Zie de informatie over onze tarieven.

2011

Weekend van 11 september 2011

Bernard, Aletha, Eric, Florian, Paul, Joep, Marjon, Michel en Prospero

In twee dagen en een avond zijn we van Workum naar Holwerd gezeild. Prachtig weer en zaterdagnacht drooggevallen op het wad onder een schitterend schouwspel van omweergeflits. Zondag iets meer wind, zon en met lunch op het dak. We hadden twee elfjarige aan boord, Prospero en Florian die voornamelijk aan het roer hebben gestaan en geleerd hebben te navigeren. Tijdens het droogvallen garnalen en krabbetjes gevangen (en weer losgelaten). Het was een bijzonder en schitterend weekend met buitengewoon prettig en vriendelijke mensen!

Geplaatst door Michel

precies op koers

Kleine skutsje wedstijden Goingarijp 2011

Aan boord: Bernard (schipper), Peter, Wouter, Eefke, Aletha, Coby,Vivienne

Goingarijp 2011: 9 schepen, 5 wedstrijden, prachtig weer, wat wil je nog meer. Hoogtepunten van de race waren de uitstekende startposities die Vriendschap wist te veroveren. Behalve dan die ene keer toen een deel van de bemanning nog in het water lag; terwijl het 10 min sein klonk. Oeps..

Aan het einde van een zonovergoten race met (in)spannende momenten; ging de wind liggen en trokken Coby en Peter het skutsje al zwemmend naar het oergezellige haventje van Goingarijp. Schipper Martijn R (Gudsekop) en Bernard kochten nog snel de complete voorraad ijsjes op welke aan dek zij en zij met Gudsekop gretig werden afgenomen en verobert. Een zwoele gezellige avond op het terras van de Klokkestoel volgde. Het captains diner werd dit jaar opgeluisterd door een accordeonspeler. Het spetterende optreden zoals in voorgaande jaren van de Briljantjes werd wel een beetje gemist door onderstaande.

hoezo wedstrijd; lekker relaxed

Zondag ondanks de mooiste start toch geen winnende positie omdat we werden weggebracht bij de benedenwindse boei. De vriendschappelijke doch fanatieke wedstrijd ten einde; dropte Vriendschap een deel van de bemanning voor de prijsuitreiking, terwijl de overigen Vriendschap weer naar Workum zeilden.

Met stijve spieren en zere handen werd de werkweek opgestart; maar het heerlijke gevoel na een enerverend weekend laat zich niet zomaar verdringen door het dagelijks bestaan. Volgend jaar weer wat mij betreft!

Bedankt allemaal!

Aletha

Uitslagen Skutsje Wedstrijden tot 15m 2011

No. Naam Punten Race 1 Race 2 Race 3 Race 4 Race 5
1. Doeke van Martena 5.0 1 1 (2) 1 2
2. Gudsekop 9.0 (5) 2 1 3 3
3. De Hinde 12.0 2 (6) 4 2 4
4. Nooit Gedacht 15.0 3 (7) 3 4 5
5. De Jonge Durk 16.0 6 3 6 (7) 1
6. Vriendschap 18.0 4 4 5 5 (6)
7. Buten Verwachting 25.0 (7) 5 7 6 7
8. Oeral Thus 33.0 8 (9) 9 8 8
9. De Bonte Joost 34.0 (9) 8 8 9 9

Naturistenweek augustus 2011

Naturistenweek augustus 2011

Opvarenden waren Paul en José, Hans, Ralph, Janneke en schipper Rob.

Het was een dynamische week, de wind kwam uit alle hoeken van de windroos en varieerde in kracht tussen bladstil en 5. Ook de neerslag was wisselend, steeds weer berichten luisteren en plannen aanpassen. Meest hebben we het droog gehouden. Hans en José hebben de hele week heerlijk voor ons gekookt, José heeft veel thee, koek en andere hapjes voor ons gemaakt. Paul zorgde voor de muzikale omlijsting en Ralph, Janneke en Hans mochten met de touwen en zeilen spelen. Zoals al haast gebruikelijk zorgde Janneke vaak voor de koffie. Rob heeft ons allemaal geleerd hoe je een touw op een kikker belegd en heeft ons veilig en gezellig door deze week heen gezeild, hulde!

Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011

Het oostwad

We stapten op in Lauwersoog, Paul en José waren vrijdagavond al gearriveerd, de anderen kwamen op zaterdag, na het doen van de boodschappen zijn we voor de wind op de fok naar het Simonszand gevaren. Droogvallen, wandelen en zeehonden kijken. Het was heerlijk weer, een mooie start. Op zondag zijn we naar de Engelsmanplaat gegaan, met vol zeil tegen de wind in, prachtig zeilen. Zowel de Engelsmanplaat als het Simonszand worden jaar na jaar kleiner. Verschillende mensen gingen wandelen over de Engelsmanplaat, Janneke bleef wat lang met een vogelwachter praten en kwam daardoor later terug dan ze leuk vond, het water was inmiddels tot kniehoog gestegen.

Windstil

Op maandag zijn we naar Ameland gevaren, maandagavond hebben Ralph, Hans, Paul en Janneke het eiland onveilig gemaakt, ze kwamen terug op het schip met een mooi nieuw spreekwoord: ‘komt tij, komt raad’. Dinsdagochtend hebben dezelfde heren samen met José boodschappen gedaan. Rob heeft ze met het bootje van de dijk afgehaald. Voorzien van proviand konden we weer verder. Buien dreigden, dus goed ingepakt zijn we van wal gestoken, Janneke mocht aan het roer maar toen de veerboot onverhoeds vertrok heeft Rob het gauw van haar overgenomen. Deze dag dreigden van alle kanten buien maar we zijn er goeddeels tussendoor gezeild. In de loop van de middag werd het windstil, zo stil dat Janneke naast de boot kon gaan zwemmen. Paul is pannenkoeken gaan bakken en met een stilhangend zeil hebben we dat allemaal lekker opgegeten. Toen kwam er toch weer iets wind en konden we verder. Uiteindelijk moesten we op de motor, nauwelijks wind en tegenstroom. De Koffieboonenplaat lag vol met zeehonden, een prachtig gezicht. We zijn op de rand van de Boschplaat drooggevallen, heel weids en mooi. Tijdens de borrel speelden een paar zeehonden in het ondiepe water achter ons, de hele avond bleef het droog en warm.

Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011

Het groene strand

Woensdag zijn we op het groene strand van Terschelling gearriveerd. Paul had inmiddels ernstig last van zijn knie maar de huisarts had pas ’s middags om 4 uur tijd voor hem, toen is er een afspraak gemaakt met de huisarts in Workum. Op Terschelling hebben verschillende opvarenden gewandeld en/of het dorp bezocht, het was heel de dag mooi weer. Rob heeft zich verbaasd over een tjalk naast ons die het anker al had gehesen voordat het water hoog genoeg was. Kennelijk is deze tjalk toch weggekomen want een deel van de dag zeilde het schip vlak bij ons. Het was heerlijk zeilweer maar we voeren wel recht op een dikke bui af. Ineens begon het te plenzen. Alle schepen om ons heen streken de zeilen, alleen de Vriendschap heeft de bui onder vol zeil doorgemaakt. Achteraf zei Rob dat het zo hard regende dat hij het voorschip niet meer kon zien… Het was in ieder geval heel veel hemelwater, toch ook mooi, het zeewater werd haast vlakgeslagen door het vele water van boven, de lucht had bepaald een vreemde kleur, het had iets indrukwekkends. Na de bui een prachtige regenboog. Toen kwam de zon weer door, konden de natte jassen en broeken weer uit en zijn we verder gezeild naar Kornwerderzand en daar aangelegd.

Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011 Naturistenweek augustus 2011

Weer thuis

Op vrijdagochtend om zeven uur door de sluis en nog een laatste stukje zeilen over het IJsselmeer, zeilen netjes oprollen, schoon schip maken en auto’s ophalen. Het was weer een fijne week.

Naturistenweek augustus 2011

Wicca week 23-29 mei 2011

Wicca week 23-29 mei 2011

Aan boord: Ruth, Marthe-Marie, Edith, Arnoldine, Janneke, Rien, Aletha en Bernard (schipper)

Na een korte kennismaking aan boord, werden de taken verdeeld en boodschappen gehaald. De groenteboer in Workum maakte er een voorstelling van door zich achter een lang optelsommetje te verbergen i.p.v zijn kassa te gebruiken. Bij de wijnkeuze werd Janneke overgehaald toch aan boord te blijven.

Op naar de waddenzee. De Lorentzsluis door bedacht de schipper dat er nog wat gaatjes tijdelijk gedicht moesten worden in de dirk, waar de nieuwe stuit nog vastgemaakt moest worden. Gewapend met een theedoek ging Aletha naar beneden, al snel overmand door het geklots van de golven; gevolgd door gekots op het bed van de schipper. Met een lichte koerswijziging werd de waddenzee wat rustiger en kon ik het lek laten voor wat het was en aan dek bijkomen. Bij laagwater snel de stuit alsnog bevestigd.

Tai Chi op het strand

Op een mooie dag op het strand van Ameland heerlijk getaichied op aanwijzigingen van Rien en Arnoldine: eentje aan de voorkant van de groep en eentje aan de achterkant. Waarheen je ook draaide, je had altijd het goede voorbeeld... Gezwommen in de noordzee en terug aan boord wachtte ons weer een verrukkelijke snack, die Arnoldine kan fantastisch koken. Vriendschap lag nog tot vrijwel hoogwater muurvast en moest met vereende krachten van de zandbank worden geduwd. Zo kreeg iedereen weer zijn lichaamsbeweging... Edith schippert ons naar de volgende ligplaats op de oesterbanken onder Engelsmanplaat. Mmmmh. Door naar de haven van Schier waar iedereen van boord ging om op het eiland te wandelen. De wind bleef krachtig en iedereen kwam met enige moeite terug aan boord. Edith zat kniediep vast in het slik en anderen werden door de leukothea opgepikt. Eerst wou de stoere schipper nog tegen de wind in roeien naar het havenhoofd, maar zelfs hem lukte dat niet en hij eindigde op het strand. Dus, broek uit, overboord en al wadend het bootje met de mensen erin terug duwen naar de Vriendschap.

Het onstuimig weer dwingt ons naar binnen via Lauwersoog; inkopen bij CIV en verder op de motor, helaas. Bij de kachel opwarmen, lekker koken, kreatief schrijven, goddinnen kaartjes en vioolmuziek door heks Ruth. Nog een enkele mislukte poging tot zeilen ondernomen op open water in Friesland, maar de spierballen ontbraken aan boord. De grootschoot zat of vast of verdween in zijn geheel overboord door de harde wind. Volgend jaar beter, heksjes!

Aletha

Natuurdetails tijdens het droogvallen

Natuurlijk is het zeilen met zo'n mooi skutsje heerlijk. Naast het zeilen zelf is er ook veel te beleven; de ruimte, rust en de weidsheid is overweldigend.
Als we droogvallen maak ik vaak een wandeling over wad en duinen. Naast de 'grote natuur', zijn de details ongelooflijk mooi om te zien. Hierbij enkele foto's van 'waddendetails'.

aardhommel op melkkruid, langs het vloedmerk
aliekruik op klein zeegras
engels gras
gewone ossetong op Ameland, redelijk zeldzaam in de duinen
haarmos, de mannelijke huikjes
klein zeegras op het wad bij Oosterend, een bijzonderheid!
lamsoor en zeealsem een mooie combi
lege kokkels op het strand
parende St Jansvlinders, ook wel 'bloeddrupje'
rolklaver in het zilte duinzand
rups kleine hageheld (van een spinner, een nachtvlindertje); eet o.a. struikheide
scholeksternestje op Vlieland: zie de schelpjes (en ook plastic!) als nestvulling
Strandduizendguldenkruid
wadkreeftje; ook al zo'n klein ding van enkele mm groot
wadslakjes (enkele mm groot!) en zeekraal
zandblauwtje
zeedraad
zeekraal
zwaardscheden

Op naar de lente!

Na heel wat laswerk ook naden smeren en verven;
We maken er een heel kunstwerkje van; op naar de lente!

aletha verft een prachtig kunstwerk!

Op naar de lente!
Op naar de lente!
Op naar de lente!
Op naar de lente!

Mattenschippersrace 2011

Mattenschippersrace 2011

Geen mooier kado voor mijn verjaardag dan de MSR kijken!

Vriendschap voor alles!
harde werkers; jagen en jagen maar
de jarige als toeschouwer; zie het oranje t-shirtje....
Wat een lijntje!
Kadoelermeer
Kadoelermeer
de 'achterdekkers'
de 'voordekkers'
Mooi op het zeil door de brug bij de blauwe hand

Nooit meer roest - Maart/April 2011

Zout water, schurend zand en veel zuurstof hebben de huid van het 100-jarige scheepje doen roesten dwars doorheen de epoxy van Braspenning (daterend van rond 2000). Tijd om de strijd opnieuw aan te gaan. Het hele dek, de den en het potdeksel worden kaalgestraald; het berghout alleen op de plekken waar de klinknaden niet meer volledig dicht zijn. Zorgvuldig dichten we alles af met houten luikjes, zeil en duck-tape. Dan begint met stralen, stralen en nog meer stralen. Guus van de werf kan zijn geluk niet op.

Nooit meer roest - Maart/April 2011

Na afloop scheppen we eerst het zand weg, vervolgens vegen we het weg en tot slot zuigen we de laatste beetje weg. Dan nemen we de schade op; altijd toch meer slechte plekjes dan je hoopt. maar bij nader inzien niets onverwachts. Dus, aan het lassen. Hier en daar een nieuw plaatje erin. De naden die al te zeer open staan worden zorgvuldig dichtgelast; de rest zullen we later met wonderkit afdichten. Op zoveel laswerk is de werf niet berekend, en er worden extra lassers aangerukt, maar toch duurt het nog ruim twee weken voor we helemaal tevreden zijn en we het scheepje klaar kunnen maken voor het schilderen. Inmiddels zijn Simon, Rob en ik volleerde slijpers / las-assistenten geworden:

Nooit meer roest - Maart/April 2011

Naden van het mastluik zijn zorgvuldig dichtgelast

De drie klusweekenden kennen weer de aloude gezelligheid, waarbij de koffiepauzes met suikerbrood in het zonnetje en het gezellig samenzijn ’s avonds bij de Herderin en in het Boerendiekhuus minstens even belangrijk zijn als de productieve uurtjes van Rob, Rien, Antonin, Vivienne, Aletha, Coby, Simon en mijzelf. De tijd die we moeten wachten tot het laswerk klaar is wordt goed benut door de bomen, mast en Leukothea in flink wat lagen te zetten en het motorruim een grote beurt te geven. Maar als we dan eindelijk in de spuitloods liggen kunnen we helemaal los! Eerst primer spuiten, dan zorgvuldig alle naadjes kitten, en pas dan kunnen we aflakken. Nu we weer bij nul kunnen beginnen hebben we gekozen voor een slijtvaster twee componenten verfsysteem en iedereen wordt eerst vrolijk, dan high van de oplosmiddelen. De roze olifantjes vliegen je om de oren. Of het daaraan ligt of aan de noeste arbeid, ze wordt me toch een partij mooi! Ik roep dat ze nog minstens vijftig jaar mee moet, tot Simon’s generatie er klaar mee is. Simon risposteerd dat hij zijn kinderen misschien ook wil laten zeilen op het skutsje… Reden temeer dus om nog even secuur door te zetten in de overtuiging dat ze zal hierna nooit meer zal roesten…. Echt waar!!!

Nova Zembla in de polder, 22 Februari 2011

Nova Zembla in de polder, 22 Februari 2011

Bernard, Simon en Aletha hebben het schip van Stavoren naar de werf in Hasselt gevaren. Met een ijskoude wind uit het zuidoosten en een temperatuur van rond het vriespunt was de gevoelstemperatuur dik onder nul. Max een half uurtje varen p.p. en dan snel weer naar binnen opwarmen bij de kachel. Het opspattende water bevroor onmiddellijk op het voordek en al gauw waren trossen en opsteker gehuld in een prachtige laag ijs. Het IJsselmeer was leeg , de koers was richting een bleek voorjaarszonnetje. Op het Zwarte water werden de deels vastgevroren ijsschotsen alsmaar dikker en steeds moeilijker te ontwijken, tot we als een ijsbreker 2 km lang een weg moesten banen door 3 cm dik en krakend  ijs. Dat maakte deze tocht wel heel bijzonder, fantastisch en berekoud ….

Nova Zembla in de polder, 22 Februari 2011 Nova Zembla in de polder, 22 Februari 2011 Nova Zembla in de polder, 22 Februari 2011